UNDERHÅLL

Användbara tips om hur du kan underhålla din bil.

Det är alltid bättre att hålla bilen ren istället för att låta smuts fastna på lacken. Det betyder inte att bilen måste tvättas varje dag men att det är bra med tvättvanor. Till exempel är det bra att tvätta bilen när den blivit smutsig från lera eller salt. När det är fint väder passar det bra att tvätta bort damm och insekter från bilen, varannan vecka, eller minst en gång i månaden. Bra underhåll av däcken gör stor skillnad och du sparar pengar i längden. Damm uppstår när du bromsar och blir svårare att tvätta bort från däcken om man inte sköter underhållet. Om man sköter om däcken uppstår inga problem med svarta märken på fälgar, även efter flera års användning. Det finns inget universiellt svar på den här frågan, men generellt handlar det om din inställning. Om du vill att din bil ska vara fräsch och behålla sitt värde är det bra att tvätta och underhålla den.

  • Är det nödvändigt att vaxa bilen?

Nej, det är inte nödvändigt, men det är bättre för bilen att ha ett bra vax på ytan. Vi rekommenderar vaxning av bilen då det är ett grundläggande sätt att skydda lacken. Vax med bra kvalitet skyddar bilen mot UV strålning, surt regn och fågelspillning. Vaxets förmåga att hålla bilen mindre smutsig är även viktigt. Vaxet ger en slät och skyddande yta på lacken så att vatten och smuts inte fastnar. En annan fördel med vax är förmågan att hålla lacken skinande och att täcka små repor. 

  • Hur ofta borde jag vaxa bilen och vilket vax ska jag använda?


Det finns olika sorters vax. Generellt är de indelade i flytande vax och hårdvax. Flytande vax fungerar som ett extraskydd som går snabbt att applicera och ger ett mycket grundläggande skydd. Flytande vax rekommenderas efter varje tvätt. Att smörja på hårdvax tar mellan 1-2 timmar och stannar kvar på ytan mellan 3-6 månader, beroende på hur många gånger bilen tvättas. Därför rekommenderas vaxning 3-4 gånger per år. Det finns en skillnad mellan hårdvax och (sealant?). Hårdvax innebär att produkten är helt naturbaserad och sealant innebär att produkten är syntetisk.